פצע לחץ – הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה

פצע לחץ - הטיפול הטוב ביותר הוא מניעהפצעי לחץ הם פצעים בעור הנגרמים כתוצאה מהפעלה ממושכת של לחץ על שטח עור מסוים. מדובר בפצעים פתוחים, שנגרמים בדרך כלל משכיבה ממושכת או מישיבה רצופה בלי יכולת לזוז.

הפצעים הללו נגרמים בעיקר אצל אנשים המאושפזים למשך תקופות ארוכות, ואצל חולים חסרי כל יכולת לזוז שנמצאים על המיטה 24 שעות ביממה. 15-20 אחוזים מהחולים המאושפזים בבתי חולים סובלים מפצעי לחץ, ולכן חשוב מאוד שהצוות המטפל ידאג להזיז אותם ולשנות את תנוחתם כל מספר שעות.

היווצרות פצעי לחץ

 

כאמור, פצעי הלחץ נגרמים על ידי לחץ רב המופעל על הרקמות כתוצאה מהשכיבה הממושכת. לחץ זה גורם לחוסר אספקת דם לרקמה (איסכמיה) וכתוצאה מכך לנמק. האיסכמיה נגרמת אחרי שהלחץ הרב גובר על הלחץ התוך נימי, דבר אשר גורם לקריסת הנימים ולאיסכמיה.

ברוב המקרים, אנשים שאינם סובלים מנכות כלשהי או שאינם מורדמים לא יסבלו מפצעי לחץ, זאת משום שבגופם קיימת מערכת משוב שמתריעה מפני הלחץ על ידי כאב וגורמת לגוף לשנות את תנוחתו באופן רפלקסיבי.

קבוצות סיכון

 

האזורים בהם נגרמים פצעי לחץ בשכיחות הגבוהה ביותר הם הגב התחתון והישבן. הסיבה לכך היא כאמור התנוחה הקבועה בה נמצאים החולים. האנשים אשר בסיכון ללקות בפצעי לחץ יהיו אם כך אנשים מרותקים למיטתם מפאת פציעה או מחלה משביתה, ואנשים משותקים בכיסא גלגלים.

מבחינת הגילאים, רוב המבוגרים הסובלים מפצעי לחץ הן דווקא נשים – כנראה מפני שהן אלו שמגיעות לגיל מבוגר ועוברות אשפוזים ארוכים. בקרב הצעירים, הסובלים מפצעי לחץ הם דווקא הגברים, הנוטים להיפגע יותר בתאונות דרכים ובפגיעות עמוד השדרה.

סיווג דרגות החומרה

קיימות 4 דרגות חומרה עיקריות של פצעי לחץ. דרגה 1 היא הנמוכה ביותר, ובה העור נראה בהיר יותר בגלל האיסכמיה. במצב זה יש ביטוי לסימני דלקת והאזור חם יותר מאזורים בריאים. בדרגה 2 ניתן להבחין בפצע ורוד ושטחי ואם מסתכלים לעומק ניתן לראות שהעור הפך לדק יותר. בדרגה 3 ניתן לראות איבוד עור מאסיבי ופגיעה ברקמות העמוקות יותר, אולם בדרגה זו שכבת השריר עדיין לא נפגעת. דרגה 4 מתארת את השלב שבו העור נעלם לגמרי, והפגיעה מגיעה עד רמת שכבת השריר.

לעתים הפגיעה הקשה מגיעה אף לעצמות שמתחילות להיהרס.

גורמים לפצעי לחץ

מלבד הלחץ על הרקמות, קיימים גורמים נוספים שיכולים להביא לעליה בהיווצרות פצעי הלחץ.

 

  • איכות העור – עור יבש ולא איכותי מושך חיידקים רבים וקיים סיכון גבוה יותר להיווצרות נמק. בנוסף, עור זקן הוא באופן כללי דק יותר, ולכן הפצעים עלולים לחדור את העור להגיע לדרגות החומרה הגבוהות מהר יותר.
  • היגיינה לקויה – היגיינה לקויה עלולה לגרום לזיהומים חיידקיים שונים שמונעים את הירפאות הפצע. על כן, חשוב מאוד להקפיד על נושא ההיגיינה במיוחד אצל אנשים המועדים לפצעי לחץ.ובמקרה של שימוש בחיתולים, יש להחליפם בעת הצורך.
  • תת תזונה ואנמיה – אלו גורמים להזנה פחות טובה של העור וכתוצאה מכך הוא פגיע יותר וחלש יותר. בנוסף, אנמיה לכשעצמה עלולה להוביל לאיסכמיה מהירה יותר מפני שהיא גורמת לכך שכמות החמצן ברקמות יורדת.

הטיפול בפצעי לחץ

 

כמו במקרים רבים ברפואה, גם כאן הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה. שינוי תנוחות בזמן אשפוז ממושך, הקפדה על פיזור הלחץ על כל הגוף ושמירה על היגיינה טובה עוזרים כמובן למנוע הופעת פצעי לחץ, או לגרום להופעתם ברמה נמוכה בלבד.

בדרך כלל, הנוהג הוא להפוך את המטופל מצד לצד כל שעתיים, וכמובן להקפיד על היגיינה. כמו כן, ניתן להשתמש ברפידות שונות ובמוצרי ספיגה העוזרים במניעת הפצעים.

לאחר הופעת הפצעים, בדרך כלל מסתפקים בטיפול קל הכולל הפחתה הדרגתית של הלחץ, חיטוי הנמק, והשגחה על מצב הפצע. במקרים קשים יותר, יש צורך בטיפול כירורגי לסגירת הפצע.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715428

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר